HTML

Elektromos robogó akkumulátor tapasztalataim

Mielőtt belefogtam az elektromos robogózásba csak elképzeléseim voltak az akkumulátorok várható élettartamáról, a robogó várható villamos fogyasztásáról - gyakorlatilag arról, hogy megéri-e elektromos robogózni anyagilag vagy ez csak a zöldek költséges hobbija egyelőre. 2 év elteltével már többet tudok erről és szeretném megosztani azokkal, akiket érdekel ez a téma.

Friss topikok

  • Spider: Hello, eladó még a két kétkerekű? csaba#kanczler.hu (2012.10.02. 09:23) Kerékpár vs. elektromos robogó
  • hibrides: Még annyit akartam írni, hogy amikor a sorba-kapcsolt akkukat töltöd a "60"V-s töltőddel: a töltés... (2011.10.28. 08:42) Kezdetektől napjaimig

Cellakiegyenlítés, szulfátmentesítés vagy amit akartok...

2011.10.25. 16:06 efund

A motor gyári adatai szerint a hatótávolság 100 km, 30 km/h sebességnél. Ezzel az adattal nemigen lehet semmit sem kezdeni, ha a körúton megpróbálkoznék a 30-as mutatvánnyal, akkor nagyon rövid idő alatt vagy leszorítanának (sáv szélén pilickáznék) vagy megvernének (sáv közepén mennék a leszorítást megelőzendő).

Mivel én télen-nyáron használom a motort bejárásra, ezért számomra a effektív hatótávolság a télit jelenti, amikor az akkuk kapacitása a mínuszokban akár felére is csökkenhet. Az első télen mért max. hatótávolság -4 C fokban 35 km, két részletben, sofőrnek melegedés közbeiktatva. Szóval én ezt veszem alapul, mint tényleges újkori hatótávolság. Aki nem motorozik télen, annál sokkal szerencsésebb a helyzet bár a téli üzemen kívüli állás is meg tudja viselni az akkumulátorokat - még akkor is, ha jó gondjukat viseli gazdájuk.

A második télen a hatótávolság annyira lecsökkent, hogy már az irodába alig akart behozni a gép (~12 km), az utolsó szakaszon az elektronika lekorlátozott 30 km/h sebességre. Sürgősen elkezdtem megoldást keresni, mert az látszott, hogy így nem fogja kibírni a telet.

Angol nyelvű oldalakon találkoztam először a cell balancing vagy cell equilizing kifejezéssel, ami cellakiegyenlítésnek fordítható le (ezek voltak azok az oldalak: http://www.evdl.org/pages/hartcharge.htmlhttp://energy.ece.illinois.edu/balog/images/intelec02.pdfhttp://www.lifelinebatteries.com/manual.pdf). A jelenség a következő:

Egy 12V-os ólomakku 6 db 2V-os cellából áll (ez a valóságban 1-2 tized volttal több cellánként), amelyek sorba vannak kötve. A motorban ugyancsak sorba van kötve 5 db 12V-os akku, ez 30 db 2V-os cella sorban. Az egyes celláknak nem egyforma a belső ellenállása, ezért a teljes akkupakk (60V) töltése során lesz olyan cella, amely nem lesz teljesen feltöltve. Az automata töltő a teljes akku blokkot figyeli és lekapcsol, amikor annak feszültsége elérte a megadott értéket. Ezt a problémát úgy hidalják át, hogy egy ún. ellenőrzött túltöltést alkalmaznak, ami feltölti az alultöltött cellákat és kicsit túltölti a normális cellákat. 

Én az alábbi praktikus megoldást találtam erre: vásároltam 5 db 16V/5A-es laptop tápegységet (innen: http://elektroexpressz.hu/spd/unas_270035/EAP2509_halozati_adapter_16V5A), mindegyik akkunak kivezettem a 12V-os plusz és mínusz kivezetését és rátettem egy 10 pólusú csatlakozót az egyszerű kezelhetőség végett.

FONTOS! 16V-tal tölteni 12V-os ólomakkukat nem rendeltetésszerű használat, könnyen tönkre lehet vele tenni az akkumulátort, HA nem figyel az ember a részletekre. 

és a részletek:

  1. CSAK HIDEG IDŐBEN HASZNÁLOM EZT A MÓDSZERT, AMI 10C ALATTI HŐMÉRSÉKLETET JELENT.
  2. ELŐSZÖR FELTÖLTÖM TELJESEN AZ AKKUKAT A GYÁRI 60V-OS TÖLTŐVEL ÉS CSAK AZUTÁN CSATLAKOZTATOM A 16V-OS TÁPEGYSÉGEKET.
  3. ESTE SZOKTAM RÁKÖTNI A 16V-OS TÁPOKAT A TELJESEN FELTÖLTÖTT AKKUKRA ÉS RAJTA HAGYOM REGGELIG. 
  4. EGY HÉTEN HIDEGTŐL FÜGGŐEN 1-2 VAGY KEVESEBB ALKALOMMAL VÉGZEK ILYEN JELLEGŰ CELLAKIEGYENLÍTÉST/SZULFÁTMENTESÍTÉST. CSAK AKKOR ALKALMAZOM, AMIKOR ÉRZEM, HOGY SZÜKSÉG VAN RÁ.

Tájékoztatásul közlöm, hogy 12V-os áganként az akkuk a töltés kezdetekor először 2-3A-t, majd reggelre 0,3-0,5A-t vesznek fel. Reggelre az akkuk feszültsége eléri a 16V-ot, amely a tápok levétele után lecsökken.

A fenti módszer után az akkumulátorok sokáig frissek maradnak, tavaly januárban pl. megfigyeltem, hogy azok az akkuk, amik már az irodáig is alig bírtak behozni, óvatos gázzal oda-vissza megjárták az utat töltés nélkül (24 km), tehát megkétszereződött a hatótávolság.

További adalék a cellakiegyenlítés mellé, hogy akkumulátoros cégek által gyakran használatos szulfátmentesítéses trükk az, hogy magasabb feszültséggel (15-20V vagy akár több, ha szükséges) de áramkorláttal (a töltőáram az akku kapacitásának max. 2%-a) töltenek hosszasan (akár napokig) egy akkut, amelyben ennek hatására a lerakódott ólom-szulfát vegyileg feloldódik a lemezekről.

Az én motoromon újkorától kezdve rajta van 5 db ilyen akku aktivátor (http://www.panelectron.hu/akku_aktivator.html), jó termék, az autók kapcsán régről ismerem, de nekem sajnos a fenti módszer nélkül már nem bírták volna az akkuk a téli üzemet (a sorbakötött cellák kiegyenlítésével nem tudnak mit kezdeni).

Szóval mindezek fényében azt kell hogy mondjam, hogy a teljes évben történő elektromos robogózás csak azoknak érheti meg, akiknek max. 15 km-t kell megtenniük feltöltés nélkül és akik hajlandóak hasonló trükköket elkövetni, mint a fent leírtak. Nálam az akkuk kapacitása a harmadára csökkent, de még így is behoz a gép ilyen kis távra, de ha 20 km-ről járnék be, akkor már valószínűleg borulna az egyenleg.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha csak szezonban (tavasztól őszig) használnám a robogót nem tudok egyértelmű választ adni, valószínűsítem, hogy úgy jobb lenne a helyzet (nyáron a 30-35C fokban oda-vissza bírta az irodai távot feltöltés nélkül), de nem szabad elfelejteni, hogy nemcsak a töltési ciklusok száma, hanem az akku életkora is befolyásolja a kapacitását (ha télen áll az akku, akkor is öregszik, szulfátosodik).

Szólj hozzá!

Címkék: robogó tapasztalat akkumulátor elektromos ólom efun d 3000w cellakiegyenlítés szulfátmentesítés

A bejegyzés trackback címe:

https://elektromosrobogo.blog.hu/api/trackback/id/tr613329245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása